Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ψωμί

Νόστιμο,ζεστό ψωμάκι από τα χέρια σας & χωρίς πολύ κόπο!



Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι (ή ένα μείγμα από 2 αλεύρια)

  • 15 γρ. νωπή μαγιά ή 1 κ.γ. σκόνη μαγιά

  • 1 κ.γ. αλάτι

  • 1 κ.γ. μέλι

  • ζεστό νερό (όχι βραστό)

  • 1-2 κ.σ. λάδι (προαιρετικά)


  • Εκτέλεση:

    Ανακατέψτε το αλεύρι,το αλάτι,το μέλι & το αλάτι.
    Αν έχετε νωπή μαγιά,διαλύστε τη σε ζεστό αλλά όχι βραστό νερό & μετά προσθέστε τη στο αλεύρι./Αν έχετε μαγιά σκόνη,προσθέστε τη κατευθείαν στο αλεύρι.
    Βάλτε μια ποσότητα ζεστού νερού στο αλεύρι,να γίνει η ζύμη υγρή αλλά όχι νερουλή.
    Ζυμώστε και προσθέστε λίγο νερό αν χρειάζεται.Στην αρχή η ζύμη σας θα κολλάει,αλλά όσο ζυμώνετε τόσο θα αποκτάει ελαστικότητα.Θέλει τουλάχιστον 10' λεπτά ζύμωμα.
    Μόλις γίνει ελαστική αρκετά ρίξτε το λάδι & ζυμώστε ξανά.Μόλις τελειώσετε το ζύμωμα,αφήστε τη ζύμη σας σκεπασμένη για 45-60' λεπτά ν' ανέβει.
    Πλάστε το καρβελάκι & βάλτε το σε ταψάκι λαδωμένο.
    Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° βαθμούς.Αφήστε το καρβελάκι να ανέβει πάλι,περίπου 20' λεπτά (θα πρέπει αν το πιέσετε με το δάχτυλό σας,η ζύμη να επανέλθει).
    Βάλτε το στο φούρνο & ψήστε το για περίπου 50-60' λεπτά.Για να δείτε αν είναι έτοιμο,σηκώστε το από το ταψί με μια πετσέτα & χτυπήστε το με τα δάχτυλα από κάτω.Αν κάνει ένα κούφιο ήχο,είναι έτοιμο.
    Τυλίξτε το με πετσέτα & αφήστε το σε μια σχάρα να κρυώσει.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου