Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Παστίτσιο





Υλικά

Για τον κιμά:
  • 700 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες
  • 1 μεσαία πράσινη πιπεριά
  • 1 ποτήρι περίπου λάδι
  • 1,5 κρασοπότηρο κρασί λευκό
  • 1,5 κρασοπότηρο περίπου σάλτσα pummaro
  • αλάτι
  • κανέλλα (σκόνη)
  • γαρύφαλλο (σκόνη)
  • μοσχοκάρυδο (σκόνη)
  • νερό
Για τα μακαρόνια:
  • μακαρονια Νο 3
  • βούτυρο
Για τη μπεσαμέλ:
  • 130 με 150 γραμ. κορν φλάουρ
  • 1,5 περίπου λίτρο γάλα φρέσκο
  • 2 αυγά ολόκληρα
  • 2 πλούσιες κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • αλάτι
  • κανέλλα (σκόνη)
  • μοσχοκάρυδο (σκόνη)
Τυριά:
  • 1 κιλό περίπου τριμμένα τυριά (ρεγκάτο, γραβιέρα, κασέρι)

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι,το κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη,τον κιμά & σωτάρουμε ελαφρά σε μέτρια θερμοκρασία.Μόλις σωταριστούν τα προηγούμενα,προσθέτουμε την ντομάτα (που έχουμε περάσει απο τον τρίφτη),την πιπεριά ψιλοκομμένη,αρκετή κανέλλα,αρκετό γαρύφαλλο & λίγο μοσχοκάρυδο,ανακατεύουμε καλά να ενωθούν οι μυρωδιές & κλείνουμε την κατσαρόλα για πέντε λεπτά περίπου για να "πιει" το φαγητό τα υγρά του.
Στη συνέχεια,σβήνουμε με το κρασί κλείνουμε πάλι την κατσαρόλα & αφήνουμε τον κιμά για άλλα πέντε λεπτά.Κατόπιν,προσθέτουμε 1,5 με 2 ποτήρια νερό & αφήνουμε το φαγητό να βράσει για μισή ώρα περίπου.
Αφού περάσει μισή ώρα,ρίχνουμε τη σάλτσα pummaro,ανακατεύουμε καλά & προσθέτουμε νερό (1 ποτήρι περίπου),ρίχνουμε αλάτι,ανακατεύουμε πάλι & αφήνουμε τον κιμά για άλλη μισή ώρα μέχρι ν΄ απορροφηθούν τα υγρά.Στο τέλος,αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά & αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει για λίγο.
Ετοιμάζουμε τα μακαρόνια.Τα βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό & τα σουρώνουμε να φύγει η περίσσεια του νερού.Κατόπιν,τα ρίχνουμε στο ταψί & "τ' ανοίγουμε" με τα χέρια μας.Τ' αφήνουμε για λίγο & αυτά να κρυώσουν.
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα & το κορν φλάουρ,ανοίγουμε το "μάτι" της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία & ανακατεύουμε συνεχώς μ' ένα σύρμα.Σε λίγο & αφού θα βράζει το γάλα,το μίγμα θ' αρχίζει να πήζει.Τότε αποσύρουμε από τη φωτιά & συνεχίζουμε το ανακάτεμα.Ίσως να χρειαστεί,ανάλογα με το πόσο πηχτή είναι η μπεσαμέλ,να προσθέσουμε λίγο γάλα ή λίγο κορν φλάουρ αντίστοιχα.Ό,τι & να προσθέσουμε πάντως,θα πρέπει το ανακατέψουμε πολύ καλά με το σύρμα για να μη "σβολιάσει" η μπεσαμέλ.
Στη συνέχεια,προσθέτουμε 2 πλούσιες κουταλιές της σούπας βούτυρο & την αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.Παίρνουμε τώρα με τα χέρια μας κομματάκια βούτυρο & ανακατεύουμε με τα χέρια μας τα μακαρόνια ώστε να βουτυρωθούν καλά.Προσθέτουμε αρκετά τυριά & ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.Με τα χέρια μας "τακτοποιούμε" τα μακαρόνια μέσα στο ταψί.
Ρίχνουμε τη γέμιση του κιμά (να πάει παντού),προσθέτουμε από πάνω αρκετά τυριά & μ' ένα κουτάλι "τακτοποιούμε" το μίγμα.
Τώρα επιστρέφουμε στη μπεσαμέλ.Ρίχνουμε τ' αυγά (ολόκληρα) & ανακατεύουμε καλά.Προσθέτουμε λίγο αλάτι,αρκετή κανέλλα,λίγο μοσχοκάρυδο & ανακατεύουμε ξανά.Έπειτα,προσθέτουμε μέσα στη μπεσαμέλ τα υπόλοιπα τυριά & ανακατεύουμε μ' ένα πηρούνι ή μ' ένα σύρμα να ενωθούν τα τυριά με τη μπεσαμέλ.
Τέλος,προσθέτουμε & τη μπεσαμέλ στο ταψί & το κουνάμε ώστε να "πάει παντού" & να μην υπάρχουν κενά.
Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία (έχουμε ήδη προθερμάνει το φούρνο) για 1 ώρα περίπου,μέχρις ότου δηλαδή δημιουργηθεί το υπέροχο χρώμα που όλοι ξέρουμε!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου