Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011

Μουσακάς

Μμμ..Μουσακάς!!:)


Υλικά
  • 1 κιλό μελιτζάνες
  • 1 κιλό πατάτες
  • 125 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • αλάτι,πιπέρι,ζάχαρη
  • ½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό κιμά
  • 350 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1-2 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 125 γρ. ρετσίνα
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 75 γρ. λάδι
  • 1 κύβο βοδινό
  • 4 ασπράδια αβγού
  • 1 πρέζα κοκκινοπίπερο,μαύρο πιπέρι,αλάτι
  • 2-4 σκελίδες σκόρδο
  • αρώματα:1 κ.σ. μαϊντανό,1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • μπαχαρικά:2 πρέζες ρίγανη,1 πρέζα γαρύφαλλο,1 πρέζα κανέλλα,1 πρέζα κόλιανδρο,½ φύλλο δάφνης
  • 4 δόσεις μπεσαμέλ (με τους 4 κρόκους του αβγού)
Εκτέλεση

Κόβετε τις μελιτζάνες σε μακρόστενες φέτες πάχους 1 εκ. περίπου.Τις αλατίζετε,τις αφήνετε στο αλάτι για 30' λεπτά,τις πλένετε,τις στραγγίζετε και τις σκουπίζετε καλά.
Κόβετε ίδια & τις πατάτες & τα τηγανίζετε μέσα σε μπόλικο καυτό λάδι.Τα στραγγίζετε καλά σε σουρωτήρι & χαρτί κουζίνας.
Σε κατσαρόλα βάζετε το λάδι να ζεσταθεί & τσιγαρίζετε ελαφρά το κρεμμύδι  & τον κιμά.Σβήνετε με το κρασί & το ζωμό.Προσθέτετε τα μπαχαρικά,λίγο νερό & βράζετε τον κιμά για 45' λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτετε τη ντομάτα,το ντοματοπολτό,το σκόρδο,τα αρώματα  & το αλάτι & τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Αφού χλιάνει ρίχνετε τα ασπράδια & ανακατεύετε.
Φτιάχνετε τη μπεσαμέλ (προσοχή:τους κρόκους τους προσθέτουμε αφού χλιάνει λίγο η σάλτσα).
Σε ταψί στρώνουμε τις πατάτες,τις αλατοπιπερώνουμε,τις πασπαλίζουμε με το μισό μαϊντανό,λίγη ζάχαρη & το 1/3 από το τυρί.
Τις σκεπάζουμε με τον κιμά  & μετά τις μελιτζάνες,όπου βάζουμε ξανά από πάνω τα ίδια.
Απλώνουμε τη μπεσαμέλ,πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί & ψήνουμε σε δυνατό φούρνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου