Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

Ιμάμ-μπαϊλντί

Ας κάνουμε ένα κλασσικό φαγητό,νηστίσιμο & γευστικό..Ιμάμ-μπαϊλντί!Ελαφρύ γιατί δεν χρειάζεται να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες.


Υλικά
  • 6 τσακώνικες μελιτζάνες μέτριες (τις μακρουλές)
  • 4-5 μέτρια κρεμμύδια
  • ντομάτες:4 μέτριες σαλάτας & 3 ντομάτες για σάλτσα
  • μισό ματσάκι μαϊντανό
  • 4-5σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι,πιπέρι,ρίγανη,λίγο μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή ζάχαρη
  • λίγο κανέλα & ελάχιστο (στη μύτη του κουτ.τσαγιού) γαρύφαλλο
  • ελαιόλαδο για τη γέμιση & λίγο για το τέλος στο ταψί

Εκτέλεση
 
Παίρνουμε τις μελιτζάνες & αφαιρούμε το κοτσάνι με τα φυλλαράκια και τις πλένουμε.
Αφαιρούμε 4 λωρίδες φλούδας ώστε να μείνουν 4 λωρίδες με φλούδα & 4 λωρίδες σάρκα εναλλάξ.
Χαράζουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στο τμήμα τις σάρκας μέχρι την άλλη μεριά.Δημιουργούνται 4 ανοίγματα.
Αλατίζουμε καλά μέσα στα ανοίγματα & γύρω από την μελιτζάνα & αφήνουμε περίπου 15-20' λεπτά.
Πλένουμε,κομματιάζουμε ντομάτες,κρεμμύδια,σκόρδα & τα περνάμε από το μούλτι ή τον τρίφτη. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.Προσθέτουμε αλάτι,ρίγανη,ζάχαρη,κανέλα,γαρύφαλλο,ελαιόλαδο & ανακατεύουμε.Έτοιμη η γέμιση.
Αφήνουμε τις μελιτζάνες για 20' λεπτά & μετά τις ξεπλένουμε καλά & τις πιέζουμε να φύγουν τα υγρά.
Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ & ρίχνουμε μια μπυρίτσα!
Τις κάνει πιο μαλακές αλλά & αφράτες μετά το ψήσιμο.
Τις αφήνουμε περίπου 15' λεπτά & μετά αρχίζουμε να τις γεμίζουμε.
Βάζουμε αρκετή γέμιση & στα 4 ανοίγματα της μελιτζάνας.
Τις βάζουμε στο ταψί & περιχύνουμε λίγο ελαιόλαδο.
Τις ψήνουμε στην αρχή σε δυνατό φούρνο,μετά σε μέτριο 175 βαθμούς περίπου 1,5 ώρα (ανάλογα με το φούρνο) μέχρι να ροδίσουν & να χυλώσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου